Boekenpaniek!

Ben jij een echte boekenworm? Dan kan het best zo zijn dat je boeken collectie inmiddels zo groot is, dat het niet meer past in je boekenkast. Een goed gevulde boekenkast biedt een leuk inzicht in iemands interesses. Maar kan ook een blok aan het been zijn. Bijvoorbeeld wanneer je moet verhuizen, en voor de zoveelste keer boeken die je al jaren niet hebt aangeraakt moet verpakken.

Is het hoog tijd dat je boeken gaat minderen, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Lees dan de volgende tips.

Online verkoop

Als je nog een centje wil verdienen aan de boeken die je weg doet, kun je er voor kiezen boeken online te verkopen. Maar niet alle boeken zijn geschikt voor de online verkoop. Boeken kunnen tot in den eeuwigheid online op Marktplaats staan. De best verkochte boeken zijn recente boeken (vorige zomer verschenen) of klassiekers die altijd wel gelezen worden. Een boek hoeft heus niet als nieuw te zijn. Wel is het belangrijk dat je eerlijk bent over de conditie van het boek dat je verkoopt. Tenslotte is een degelijke verzending van belang. Ideaal zijn luchtkussen enveloppen. Zo kun je je boek veilig verzenden, zonder de kosten voor een pakketje te hoeven betalen.

Wegdoen

Als je gaat ruimen, is het van belang dat je een selectie maakt van boeken die je zo maar weg doet, en boeken waar je nog iets voor wil vangen. De boeken die je niet verkoopt, moet je niet zo maar weggooien. Zonde, een ander heeft er nog plezier aan! Breng de boeken naar een kringloopwinkel. Of ruil je gelezen boek in een ‘mini-bibliotheek’, die in steeds meer straten verschijnen. Een mini bibliotheek is een kastje waar je met je buurtbewoners boeken gratis kunt ruilen. Je zet een boek in het kastje en plaatst er eentje terug. Ook kun je je boeken op een vlooienmarkt, zoals met Koningsdag, verkopen.

E-reader

Dat je minder fysieke boeken wilt, betekent niet automatisch dat je minder moet lezen. De e-reader is echt een uitkomst voor boekenwurmen met weinig plek in huis. Natuurlijk zijn er mensen die zweren bij een fysiek boek waar je zo lekker door heen kunt bladeren. Maar dit heeft wel een heel romantisch sentiment. Hoe makkelijk is het immers om in het donker te lezen op een e-reader, zonder lampje te hoeven maken? En ál je boeken gewoon bij de hand te hebben in de trein? E-books zijn vaak nog goedkoper ook. Win-win-win!

Natuurlijk is het moeilijk afscheid te nemen van je favoriete boeken. Maar de ruimte die je er voor terugkrijgt geeft weer mogelijkheden voor nieuwe ontdekkingen.

Geef een antwoord