Voordelen van een slimme meter voor je bedrijf

Sinds 2014 vervangen netbeheerders in Nederland alle oude gas- en elektriciteitsmeters met zogeheten slimme meters. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is de kans groot dat je al over een slimme meter beschikt om je energie zakelijk bij te houden of dat je binnenkort aan de beurt bent. Heb je echter nog geen idee hoe een slimme meter precies werkt en wat de voordelen ervan zijn? In dit artikel lees je meer over de voordelen van een slimme meter en kom je direct te weten hoe zo’n apparaat werkt en of er nog nadelen te vinden zijn aan een slimme meter binnen je bedrijf.

Wat is een slimme meter precies?

Alle huishoudens en bedrijven in Nederland krijgen een slimme meter aangeboden. Het grootste voordeel van zo’n slimme meter is dat je niet meer je eigen meterstanden hoeft op te nemen. Het slimme onderdeel van dit soort meters is namelijk dat je meterstanden direct worden doorgestuurd naar de netbeheerder. Dat is precies wat de slimme meter is: een digitale meter die op afstand kan worden uitgelezen door de netbeheerder. Een slimme meter meet hoeveel stroom je verbruikt binnen je bedrijf en kan de gasstanden lezen en doorgeven. Je zakelijke energieleverancier en netbeheerder kunnen deze gegevens inzien. Dit gebeurt op een aantal momenten per jaar: wanneer je jaarafrekening wordt samengesteld, iedere maand om zo het kostenoverzicht op te maken voor jezelf, bij een eventuele overstap naar een ander energiebedrijf en eventueel bij onderhoud.

Voordelen van een slimme meter

Dat een slimme meter op afstand gegevens kan verzenden is natuurlijk een interessant voordeel. Voor jou als ondernemer scheelt het tijd en energie om de meterstanden op te nemen en door te geven. Dat gebeurt met een slimme meter gewoon automatisch. Dat is niet het enige voordeel van dit apparaat; omdat alles op afstand gaat, hoef je bijvoorbeeld niet zelf meer aanwezig te zijn op kantoor voor iemand die de standen op komt nemen. Daarnaast hoeft een energiebedrijf geen verbruik meer in te schatten. De slimme meter werkt namelijk heel nauwkeurig, waardoor je jaarlijkse overzicht eigenlijk altijd klopt. Wat ook prettig is, is dat je bij een slimme meter alsnog een overzicht ontvangt van je verbruikte energie. Op die manier kom je niet aan het einde van het jaar voor financiële verrassingen te staan. Zo’n overzicht kan je ook helpen om bewuster met je zakelijke energie om te gaan, waardoor je uiteindelijk meer geld kunt besparen. Op Minder.nl lees je meer over het besparen van zakelijke energie.

Nadelen van een slimme meter

Hoe voordelig een slimme meter ook is; er is de laatste jaren veel discussie geweest over de privacy van zo’n meter. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld bezorgd over de verspreiding van hun gegevens en privacy. Een energiebedrijf kan immers op afstand de meterstanden uitlezen. Dit geldt niet voor andere gegevens, maar niet iedereen vindt dit een prettig idee. In zo’n geval kun je een slimme meter weigeren of de communicatieve mogelijkheden van zo’n meter uitzetten. Houd er wel rekening mee dat je wanneer je dat doet alsnog zelf de meterstanden moet doorgeven. Wil je de slimme meter weigeren dan moet je dit doen door een brief te sturen aan je netbeheerder. Het kan voorkomen dat je oude meter wel aan vervanging toe is. In dat geval ontvang je een nieuwe digitale meter die niet op afstand kan worden afgelezen. Het weigeren van een slimme meter is gratis. Besluit je om later alsnog een slimme meter te willen dan moet je weten dat je daar dan wel geld voor moet betalen. Kijk dus goed of dit nadeel voor jou belangrijker is dan de vele voordelen zodat je kunt profiteren van een gratis slimme meter voor je bedrijf.

Geef een reactie