Zomer project voor kinderen: de markt op

De zomer breekt weer aan, en de kinderen zijn bevrijd van school. Hoe houd je de kinderen deze zomer nu weer bezig?

Iedere zomer start ik met mijn kinderen een projectje. Met dit projectje kunnen ze een zakcentje verdienen. Niet door saaie klusjes in huis, maar door een kraampje te huren op de jaarlijkse braderie die wordt gehouden in deze zomer.

De braderie is ieder jaar een highlight van de zomer vakantie. Op de braderie kunnen de kinderen hun zelf gemaakte producten verkopen. En met het geld dat ze verdienen kunnen ze zelf lekker rondstruinen op de markt.

Ik zou het iedereen kunnen aanbevelen een soortgelijk project op te pakken. Meedoen aan de markt zomer project is niet alleen leuk, maar leert de kinderen ook verantwoord om te gaan met geld. Ze leren dat je moet werken om iets te kunnen doen. Een waardevolle les in de zomer vakantie! In deze blog leg ik je uit wat er komt kijken bij deze projecten.

Het product kiezen

Ieder jaar bedenken we een ander product dat we kunnen verkopen op de markt. Het allereerste jaar hielden we het simpel: we maakten limonade. Eenvoudig, maar tegelijkertijd kwamen we er achter dat voedingswaar voor directe consumptie beperkt is in de verkoop. Tegelijkertijd is er veel concurrentie. Daarom is het handig om producten te verkopen die zowel direct genuttigd kunnen worden, als meegenomen voor thuis.

Eerdere projecten

Het bedenken van een verkoopbaar product is deel van de voorpret. Om je op weg te helpen zal ik een aantal voorbeelden uit het verleden noemen. Zo hebben we eens kaarsen gemaakt met natuurlijke geuren zoals lavendel en rozemarijn. Die verkopen goed, maar het proces om ze te maken is vrij ingewikkeld en moet allemaal vooraf gebeuren. Een andere geslaagde editie was toen we kettinkjes en armbandjes maakten. Deels hadden we die voorbereid, maar deels maakten we die ook ter plaatse. Zo konden mensen hun eigen naam bijvoorbeeld laten maken. Later hebben we eens verpakkingsdoosjes, zoals gondeldoosjes, versierd en verkocht. Ook toen konden de kinderen ter plekke knutselen.

De dag zelf

Op de dag zelf is het aan de kinderen om er werk van te maken. Zij handelen met het geld en sluiten de deals. De gemaakte kosten vooraf is het bedrag dat de kinderen minimaal zullen moeten overstijgen. Natuurlijk ben jij als ouder paraat om de kinderen een handje te helpen. Jij zorgt voor de praktische zaken, zoals een portemonnee met wisselgeld, een rekenmachine, stoeltjes, tafelkleedje en natuurlijk genoeg eten en drinken om de dag door te komen.

De kinderen kijken nu al weer uit naar de braderie van dit jaar. Zie ik je daar?

 

Geef een reactie