Mkb energiecollectief: wat is het en is het aan te raden?

Om de zoveel jaar is het zover: je moet op zoek naar een nieuw contract omtrent mkb energie, omdat je huidige zakelijke energiecontract afloopt. In je zoektocht naar een nieuwe passende energiedeal voor je bedrijf is de kans groot dat je een aanbod van een zogeheten mkb energiecollectief tegenkomt. Zij bieden je een aanbieding voor zakelijke energie aan die heel aantrekkelijk lijkt, maar waar je toch de nadelen van moet weten. Want wat is een mkb energiecollectief eigenlijk? En waarom kun je er beter niet mee samenwerken? In dit artikel lees je er meer over en weet je uiteindelijk hoe jij het meest voordelige energiecontract voor je bedrijf krijgt.

Wat is een mkb energiecollectief precies?

In Nederland zijn verschillende energiecollectieven te vinden. Het idee van een energiecollectief is dat je in een groep profiteert van betaalbare zakelijke energie. Dit zou betaalbaar moeten zijn, omdat je met meerdere mensen tegelijk klant wil zijn bij een energiebedrijf. Op basis daarvan geeft zo’n energieleverancier vaak een korting omdat je met zoveel mensen komt. Wat betreft een mkb energiecollectief draait het dus om mkb’ers die op zoek zijn naar voordelige zakelijke energie. Dit lijkt in eerste instantie voordelig, maar er is een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Wat ze je vaak niet meteen vertellen, is dat je in de meeste gevallen een soort entreegeld moet betalen om mee te mogen doen. Dat betekent dus dat je eerst geld moet betalen en daarna pas kunt profiteren van eventuele kortingen. Dat voelt toch een beetje gek wanneer je op zoek bent naar de beste energieprijs. Je raadt het misschien al wel: dit is niet het enige nadeel.

Geen zakelijke energie op maat bij energiecollectief

Waar je bijvoorbeeld ook rekening mee moet houden, is het feit dat je nooit profiteert van energie op maat in het geval van een mkb energiecollectief. Je doet met een groep ondernemers mee waarna je allemaal hetzelfde pakket zakelijke energie ontvangt. Er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen jou en de buurman die toevallig ook meedoet aan het mkb energiecollectief. Dat is best gek, want het kan bijvoorbeeld maar zo zijn dat je buurman normaal echt veel geld moet betalen voor zijn energiecontract en dat het bij jou allemaal wel meevalt. Daarom is de kans groot dat je bij een mkb energiecollectief sowieso te veel betaalt, maar eigenlijk weet je dat dus nooit precies. Een beetje vreemd is dat wel. Ga liever zelf op zoek naar een goede aanbieding om zo optimaal te profiteren van de nodige korting op je zakelijke energiecontract. Op energie-zakelijk.nl vind je een zakelijke energievergelijker waarmee je meteen kunt beginnen.

Niet iedere energieleverancier doet mee met mkb energiecollectief

Wat tot slot ook goed is om te weten, is dat je niet alleen niet van energie op maat profiteert bij een mkb energiecollectief, maar dat ook niet ieder energiebedrijf in Nederland meedoet aan dit soort collectieven. Wat dit betekent voor jou? Heel simpel: je weet op deze manier dus nooit 100% zeker of je écht het meest voordelige energiecontract hebt, ook al adverteren ze daarmee. Omdat niet ieder energiebedrijf meedoet, kan het maar zo zijn dat je bij een andere leverancier toch goedkoper uit bent. Daarom geldt ook hier weer: ga zelf aan slag met zakelijk energie vergelijken om op die manier de zekerheid te krijgen dat je het meest voordelige energiecontract scoort voor jouw verbruik. Dat kost misschien eventjes tijd, maar wanneer je aan de slag gaat met een zakelijke energievergelijker ben je amper tijd kwijt. Uiteindelijk vind je zo wel de beste match op het gebied van zakelijke energie voor jouw bedrijf.

Geef een antwoord