De voordelen van een ERP systeem

Achter de meeste succesvolle grote en kleine bedrijven staat ERP systeem die alle informatie beheert. ERP staat voor Enterprise Resource Planning en vormt het kloppende hart van veel bedrijven en organisaties. Een ERP systeem kan een bedrijf ondersteunen in het uitvoeren van bedrijfsprocessen en maakt het gemakkelijker om beslissingen te nemen. Maar wat is een ERP systeem precies en wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is ERP?

ERP is speciale software voor bedrijven. Met ERP breng je automatisch de financiële, logistieke en administratieve bedrijfsprocessen onder in één informatie- en management systeem. Een ERP systeem kan zowel ingezet worden in grote als ook kleine bedrijven in verschillende branches. De voornaamste reden dat veel bedrijven kiezen voor dit type software, is omdat alle afdelingen dan werken met één type systeem, in plaats van dat elke afdeling met haar eigen software werkt. Een van de bekendste ERP systemen die graag gebruikt wordt door bedrijven is SAP Business One.

Minder kans op fouten

Een groot voordeel van een ERP systeem als SAP Business One, is dat alle bedrijfsdata niet meer op verschillende plekken door verschillende mensen hoeft te worden ingevoerd. Dit is niet alleen zeer efficiënt en tijdbesparend, maar het kan ook de kans op fouten aanzienlijk verkleinen. Alle informatie wordt op één centrale plek beheerd en iedereen binnen het bedrijf heeft zo toegang tot dezelfde data.

Afdelingen werken gemakkelijker samen

Door gebruik te maken van ERP software, maak je het gemakkelijker voor de afdelingen binnen het bedrijf om samen te werken. Verschillende bedrijfsprocessen kunnen binnen het systeem makkelijk op elkaar worden afgestemd, wat het mogelijk maakt om kortere doorlooptijden te realiseren. Ook de doorlooptijden van orders kunnen flink worden verkort, en daarmee bespaar je niet alleen tijd en kosten, maar draagt ook bij aan de tevredenheid van klanten. Vrijwel ieder bedrijf kan beamen dat de klanttevredenheid is gestegen sinds zij werken met een ERP systeem.

Integratie met andere software mogelijk

Tegenwoordig zijn ERP systemen er flink op vooruit gegaan. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om het systeem te koppelen aan andere platformen en partijen, zoals Microsoft 365, Skype, Zoom en andere veelgebruikte software. Deze kun je allemaal integreren in het ERP systeem. Ook is het mogelijk voor medewerkers om met software zoals SAP Business One niet alleen binnen het bedrijf bij het systeem te kunnen, maar ook daarbuiten. Het systeem komt met handige apps die je overal via je telefoon of laptop kunt openen als er internet is.

Aanpasbaarheid

Een ander groot voordeel is dat je het ERP systeem volledig kan customizen en laten aansluiten op de wensen van het bedrijf. Geen ERP systeem ziet er hetzelfde uit, en zo is het dus mogelijk om het systeem geheel persoonlijk in te richten.

Geef een reactie