Koop een huis? Opgelet!

Een huis kopen is niet makkelijk. Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Sommigen van die dingen, daar denk je misschien niet eens zo snel over na. In deze blog vertel ik je over een paar minder voor de hand liggende zaken om over na te denken voordat je een huis koopt. Lees je mee?

Het risico in de grond

Als je in een gebied woont waar aardbevingen voorkomen, is het belangrijk om na te gaan of het huis dat je overweegt te kopen, aardbevingsbestendig is. En als het niet nodig is om in dit gebied te wonen, wellicht wil je dan voor een meer ‘veilige’ optie gaan en elders een nieuw plekje zoeken. Gewoon voor de zekerheid.

Oog op het water

Als je in een gebied woont waar waterbeschikbaarheid een probleem is, is het belangrijk om na te gaan of er voldoende water beschikbaar is voor het huis en of er maatregelen genomen kunnen worden om watertekorten op te vangen. Daarnaast is Nederland een laag liggend land en kan het dus ook doorslaan naar de andere kant. Als je namelijk in een gebied woont waar overstromingen voorkomen, is het belangrijk om na te gaan of het huis dat je overweegt te kopen, overstromingsbestendig is of dat er maatregelen genomen kunnen worden om dit te verbeteren.

Plannen voor de toekomst

Voordat je een huis koopt, is het verstandig om te checken of er geen toekomstige bouwplannen zijn in de buurt die de waarde van je nieuwe huis kunnen aantasten, zoals bijvoorbeeld de bouw van een snelweg of een grote fabriek. Ook moet je checken of er genoeg voorzieningen zijn als je van plan bent om vanuit huis te werken of te studeren. Denk bijvoorbeeld aan de internetverbinding. Dit zijn precies de dingen die je niet meteen ‘ziet’ maar die wel een grote impact op je wonen hebben.

Hypotheek voor lange tijd

Als je een huis gevonden hebt, heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. Hoe langer je van plan bent ergens te blijven hoe langer je de hypotheekrente vast kan zetten. Dit verlaagt de kosten per maand. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheekrente 10 jaar vast. Je kan online je Hypotheek berekenen .

Er zijn veel factoren die meer voor de hand liggen wanneer je op zoek bent naar een huis. Maar vergeet deze paar vooral niet, ze hebben meer invloed op je woonplezier dan je misschien denkt en zijn niet altijd direct zichtbaar!

Geef een reactie