Bedrijfswagen kopen of leasen?

Als ondernemer zet je je dagelijks in om alle bedrijfsprocessen goed op elkaar aan te laten sluiten. Ben je hier goed in, dan zal je onderneming waarschijnlijk groei doormaken. Het geeft natuurlijk een goed gevoel wanneer je jouw harde werken terugziet in de resultaten. En niet alleen houd je er een goed gevoel aan over, als je onderneming een stijgende winst blijft maken, kun je bepaalde aspecten zoals de bedrijfswagen vernieuwen. Hoe goed hij je ook altijd van begin- naar eindpunt heeft gebracht, soms kunnen de bedrijfswagens niet meegaan met de ontwikkelingen die je onderneming doormaakt. De keuze voor het vervangen van de bedrijfswagen is natuurlijk al groot op zich, maar vervolgens moet je ook nog kiezen tussen het kopen of leasen van een nieuw exemplaar. Om je hier een handje bij te helpen leggen we de verschillen en voor- en nadelen van kopen en leasen aan je uit.

Bedrijfswagen kopen

Bij het kopen van een bedrijfswagen zul je in één keer een grote som geld moeten betalen. Ga daarom altijd als eerst na of je deze uitgave wel kunt doen. Koop je een auto, dan ben jij gelijk eigenaar van de auto. Daarnaast biedt het kopen van een bedrijfswagen verschillende fiscale voordelen. Zo mag je de afschrijving van de bedrijfswagen binnen vijf jaar aftrekken van de winst, mag je de BTW op kosten als brandstof, parkeergeld en onderhoud terugvragen en geldt de investeringsaftrek. Nadelen zijn dat alle risico’s voor je eigen rekening zijn en je een verminderde liquiditeit hebt omdat je in één keer een grote som geld moet betalen. Zorg ervoor dat je altijd goed overzicht bewaart van alle kosten die je maakt voor jouw auto als je deze hebt gekocht. Omdat er veel verschillende kostenposten zijn, is dit niet altijd voor iedereen duidelijk.

Bedrijfswagen leasen

Je kunt er dus ook voor kiezen om een bedrijfswagen te leasen. Je betaalt hierbij een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Voor het leasen kun je kiezen uit Private Lease, short lease of financial lease. Bij private lease ga je langdurig contract aan van 12 tot 60 maanden en ben je allrisk verzekerd. Hierbij betaal je zelf alleen de benzine en eventuele boetes. Verder hoef jij je niet druk te maken om belastingen, afschrijvingen, reparatie, onderhoud en pechhulp. De afstand die je rijdt, samen met het soort auto, bepaalt de kosten die je per maand betaald. Short lease heeft hetzelfde concept als private lease, alleen ga je hierbij een kortdurend contract aan. Voor in ieder geval meer dan 30 dagen huur je de auto en je kunt tussentijds het contract opzeggen. Je wordt alleen geen eigenaar van de auto, omdat deze van de leasemaatschappij blijft. Tot slot is er financial lease. Hierbij betaal je een aanbetaling en iedere maand een vast bedrag. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoudskosten, wegenbelasting en verzekeringen. Je bent hierbij economisch gezien direct eigenaar van de auto, juridisch gezien blijft de leasemaatschappij eigenaar totdat je de laatste termijn hebt betaald.

Geef een reactie