Als fietser aangereden, wat nu?

Stel je bent als fietser aangereden, dit is natuurlijk zeer vervelend. Als je geluk hebt kom je er met een paar schrammetjes van af maar dit is vaak niet het geval. Aangezien de meeste fietsongelukken door een auto worden veroorzaakt houdt je er vaak wat aan over. Een auto is simpelweg veel groter en zwaarder. Daarom heb je als fietser vaak recht op letselschadevergoeding als je betrokken raakt bij een ongeluk.

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaarder in het verkeer dan een automobilist of vrachtwagenchauffeur. Als jij fout zat bij het fietsongeluk dan krijg je 50 procent van alle letselschade. Hier zijn echter uitzonderingen op. Voor kinderen tot veertien jaar wordt altijd alle letselschade vergoed, maar ook wanneer je ernstig of blijvend letsel oploopt. Aangezien elk motorvoertuig verzekerd moet zijn in Nederland met minimaal WA (Wettelijk Aansprakelijkheids) verzekering hoef je je dus geen zorgen te maken of dit vergoed kan worden. Wil je zeker weten dat alle kostenposten worden meegenomen in de letselschadeberekening dan kun gebruik maken van een letsel advocaat. Dan weet je zeker dat niets wordt vergeten en je alle vergoedingen krijgt waar je recht op hebt.

Soorten letselschade

Er komt misschien wel meer bij kijken dan dat je misschien had verwacht bij een letselschadevergoeding. Maak daarom altijd gebruik van een letsel advocaat. Een letsel advocaat heeft er jaren voor gestudeerd en kan jou helpen wanneer je als fietser aangereden bent. Als je iets breekt na een fietsongeluk komen daar natuurlijk ziekenhuiskosten bij kijken. Die ziekenhuiskosten kun je verhalen bij de aansprakelijke partij, maar dat is niet alles. Er komt veel meer bij kijken dan alleen ziekenhuiskosten. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van inkomen. Mocht je bij een ernstig verkeersongeval zijn betrokken en je kunt daarna niet of minder werken ga je ook minder verdienen. Het loon wat je mist door het ongeluk valt ook onder letselschade en wordt dus vergoed. Buiten dat je allerlei kosten maakt is er ook schade wat je niet kunt uitdrukken in geld. Dit wordt immateriële schade genoemd. Voorbeelden van immateriële schade zijn bijvoorbeeld de pijn die je hebt geleden tijdens het ongeluk, het verdriet dat je ervaart na het ongeluk of eventuele trauma’s die je oploopt na het ongeluk. Aan deze pijn hangt natuurlijk geen vast prijskaartje maar dit wordt wel vergoed. Een letsel advocaat kijkt waar je recht op hebt en zal de vergoeding verhalen bij de andere partij.

Kosten

Stel je bent dus als fietser aangereden en je wilt gebruik maken van een letsel advocaat dan zullen hier veel kosten aan verbonden zijn. Niet dus, als je kijkt naar bijvoorbeeld Brugman Advocaten, letselschade advocaten die hier werken vragen geen kosten. De kosten van de advocaat worden namelijk ook verhaald bij de aansprakelijke partij. Zo kun je kosteloos gebruik maken van een letsel advocaat en ontvang je alle vergoedingen waar je recht op hebt.

Geef een reactie